Mercimek Ekmeği Glutensiz

Glutensiz ekmeklerden badem ekmeğinden sonra 2. favori ekmeğim!

1 su bardağı yeşil mercimek

1 çay bardağı izmir tulum ya da eski kaşar gibi sert peynir rendesi

4 yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağ

3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

1 avuç ceviz içi (parçalanmış)

2 çay kaşığı karbonat

İsteğe bağlı:

2 yemek kaşığı susam

1 yemek kaşığı kinoa

Chia tohumu, keten tohumu. Bunları ben hangisi varsa besin değeri artsın diye ekliyorum, yoksa da tarif değişmez.

Mercimekleri bir gün önceden suda bekletiyorsunuz. Ben artık probiyotik olup besin değeri de artsın diye 1 gün suda, 2. Gün çalkalayıp yine suya koyup içine 1 çay bardağı kadar kendi yaptığım yoğurdun suyu ya da kefir suyu ekliyorum. 2. Gün yine çalkalayıp süzüyorum. Not: daha fazla bekletmeyin, kokar, tecrübeyle sabittir😊.

– Suda beklettiğiniz mercimekler şişer onları süzüp direk rondada bulamaç haline getirin.

– Yumurtaları mikserde 1 yemek kaşığı zeytin yağını ekleyip çırpın.

– Mercimeği yumurtalara katın ve geri kalan tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırın.

– Ekmek şekli verecek bir fırın kabına koyup 170 derecede 40dk kadar pişirin. Çatalla pişip pişmediğini kontrol edin, içi ıslak kalırsa küflenir, o yüzden tam pişmemişse 10dk daha pişirin. Pişme süresi fırına göre değiştiğinden kendi fırınınızın ayarını bir iki denemeden sonra bulursunuz. Ben hala 40 dk sonra bakıp +10 +10 diye yapıyorum😊.

Şifa olsun:)

Not: Mercimek glutensiz ama tüm baklagiller gibi tohumunu korumak için fitik asit, lektin vb içeriyormuş, bunlarda içindeki demir vb besinleri sindirmemizi engelliyormuş. Bu yüzden probiyotik yapmakla uğraşmayacaksanız bile bir gün önceden içme suyunda bekletip, çalkalayın ki bunların bir kısmı gitsin, daha çok besinden faydalanın derim. Mış, muş diye yazdım çünkü ben de internetten takip ettiğim sitelerden öğrendim, siz de araştırınız:)

Ek olarak, mercimek glutensiz ama yine karbonhidrat var için de, karbonhidrat rejimi yapıyorsanız az tüketmekte fayda var.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s